listopada 22, 2015

le艣ny mech



Do tego ciacha przymierza艂am si臋 ju偶 kilka razy. Ostatecznie postanowi艂am je upiec na spotkanie rob贸tkowe. Le艣ny Mech - tak si臋 nazywa i m贸wi sam za siebie. Robi wra偶enie i wbrew pozorom smakuje s艂odycz膮 a nie szpinakiem. Szpinak daje mu tylko kolor.  Je艣li chcecie kogo艣 zaskoczy膰 albo zrobi膰 extra ciasto na urodziny swoich dzieci - polecam gor膮co Le艣ny Mech. Jest proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Na pewno zda egzamin.

CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
opakowanie mro偶onego rozdrobnionego szpinaku
1 1/4 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki m膮ki krupczatki
3 艂y偶eczki proszku do pieczenia

sk艂adniki na krem:
300 ml 艣mietanki 36%
2 艣mietanfixy
olejek waniliowy 
1 艂y偶ka cukru pudru



DO DZIE艁A
Szpinak nale偶y rozmrozi膰 i ods膮czy膰 na sitku. Nast臋pnie zblenduj go na g艂adk膮 mas臋. Bia艂ka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno po 偶贸艂tku, a nast臋pnie po 艂y偶ce sto艂owej oleju. Dalej na przemian m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i szpinak. Ca艂o艣膰 powinna by膰 dok艂adnie wymieszana. Tortownic臋 posmaruj lub wy艂贸偶 papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego pieca.

Le艣ny mech piecz przez godzin臋 w temperaturze 180 stopni.

Krem przygotuj ze sch艂odzonej 艣mietanki. Ubijaj j膮 przez kilka minut po czym dodaj 艣mietanfixy z cukrem i esencj膮 waniliow膮. W艂贸偶 do lod贸wki.

Gdy ciasto przestygnie - zetnij g贸rk臋 i pokrusz j膮 do miski. Polecam po prostu zetrze膰 na tarce. Na ciasto wy艂贸偶 krem, a na krem wysyp okruszki i na g贸r臋 posyp ziarenkami granata. Lekko je doci艣nij, aby nie spada艂y. I gotowe!

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • krem mo偶e by膰 r贸wnie偶 z mascarpone (serek mascarpone + 艣mietanka + s艂odzid艂o)
  • zamiast granata w sezonie letnim mo偶ecie u偶y膰 malin lub bor贸wek
  • im dok艂adniej zblendujecie szpinak - tym masa biszkoptowa b臋dzie bardziej jednorodna




























3 komentarze :

  1. Pi臋knie wysz艂o ciacho :) Kolory s膮 zachwycaj膮ce !

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ciasto jest niezwykle efektowne :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) warto je zaserwowa膰 gdy chcemy zrobi膰 na kim艣 wra偶enie ;)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger