listopada 06, 2015

dro偶d偶贸wki z serem





Jak dla mnie s艂odycze typu batoniki, wafelki czekolady czy cukierki mog膮 nie istnie膰. Nawet powieka mi nie drgnie w sklepie, gdy stoj臋 przy kasie i widz臋 wszystkie te s艂odko艣ci krzycz膮ce „we藕 mnie”. Ale za to wystarczy, 偶e wejd臋 do cukierni… p膮czki u艣miechaj膮 si臋 do mnie szeroko, bezy puszczaj膮 oczko, 偶e nie wspomn臋 o dro偶d偶贸wkach….Najlepsze dro偶d偶贸wki - moim zdaniem - s膮 nad morzem. Prawdziwe "szneki z glancem". Mi臋kka i s艂odka dro偶d偶owa bu艂a, z lekko chrupi膮cym kruszonem i a偶 bia艂ym od s艂odyczy lukrem. Wiem! G艂owa m贸wi - jakie to niezdrowe….ale ta sama g艂owa patrzy na bu艂eczk臋 i pojawia si臋 my艣l ”… mhhhhmmmmm :) :) :)”
Zacz臋艂am wi臋c poszukiwanie jakiego艣 zamiennika. Buszowa艂am w necie - ale jednak bez skutku. Dlatego postanowi艂am troch臋 zaimprowizowa膰. Wybra艂am do bu艂eczek nadzienie serowe, a z szafki wyskoczy艂a m膮ka bezglutenowa. I tak powsta艂y alternatywne dro偶d偶贸wki. W planach na nast臋pne pieczenie s膮 bu艂eczki z d偶emem gruszkowym. Przepis na d偶em podawa艂am tu: klik
Jeszcze chodzi mi po g艂owie dro偶d偶贸wka z budyniem …. to b臋dzie co艣!



CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
szklanka m膮ki (u mnie bezglutenowa)
szklanka mleka (mo偶e by膰 ro艣linne)
1 jajko
2 艂y偶ki mas艂a
2 艂y偶ki ksylitolu
opakowanie suchych dro偶d偶y

sk艂adniki na nadzienie:
opakowanie chudego twarogu
偶贸艂tko
bia艂ko
4 艂y偶ki ksylitolu
esencja waniliowa










DO DZIE艁A:
Zacznij od roztopienia mas艂a w rondelku. Odstaw roztopione mas艂o z ognia i dodaj p贸艂 szklanki mleka. Zamieszaj i pozostaw, aby wystyg艂o. Teraz zabieramy si臋 za przygotowanie ciasta. Do miski wsyp m膮k臋, dro偶d偶e i zamieszaj suche sk艂adniki. Zalej drug膮 po艂ow膮 mleka i dodaj jajko. Wymieszaj. Dodaj wystudzone mas艂o z rondelka i zn贸w dok艂adnie zamieszaj. Ja u偶y艂am miksera z ko艅c贸wkami do ciasta dro偶d偶owego. Odstaw zaczyn w ciep艂e miejsce, przykrywaj膮c misk臋 艣ciereczk膮.
Kiedy ciasto b臋dzie sobie ros艂o, wymieszaj twar贸g z 偶贸艂tkiem oraz z ksylitolem. Bia艂ko ubij na sztywno.
Po 30 minutach odrywaj po kawa艂ku ciasta i formuj p艂askie placuszki. Uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na ka偶d膮 bu艂eczk臋 nak艂adaj 艂y偶k臋 serowego nadzienia. Dro偶d偶贸wk臋 posmaruj pian膮 z bia艂ek.








Piecz 20 minut w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - g贸ra/d贸艂.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- aby dobrze formowa艂o si臋 bu艂eczki - przed oderwaniem ka偶dego kawa艂ka zanurz d艂onie w zimnej wodzie - dzi臋ki temu ciasto nie b臋dzie klei膰 Ci si臋 do r膮k
- m膮k臋 bezglutenow膮 mo偶na zast膮pi膰 oczywi艣cie zwyk艂膮 m膮k膮 pszenn膮 - bu艂eczki b臋d膮 w贸wczas bardziej pulchne, ale te偶 b臋d膮 bardziej kaloryczne


- z nadzieniem mo偶na kombinowa膰 - tak jak pisa艂am wy偶ej, nast臋pne w kolejce b臋dzie nadzienie owocowe
- dro偶d偶贸wki to dobry pomys艂 na drugie 艣niadanie do szko艂y
















4 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger