pa藕dziernika 08, 2015

bezy





Dzi艣 przedstawiam Wam moj膮 wersj臋 bezik贸w. Poniewa偶 p艂atki owsiane bardzo lubi臋 i staram si臋 je dodawa膰 do przer贸偶nych wypiek贸w, tym razem trafi艂y do bez贸w.  Bezy jak to bezy - musz膮 by膰 ob艂臋dnie s艂odkie.
Nie znalaz艂am jeszcze idealnego zamiennika bia艂ego cukru, kt贸ry pozwoli艂by na ubicie bia艂ek i cukru na idealnie zwart膮 mas臋. Jednak zaryzykowa艂am tym razem u偶ycie cukru br膮zowego i op艂aci艂o si臋. Smakuj膮 bardzo bardzo  - a p艂atki owsiane trzymaj膮 wilgo膰 w bezie i dzi臋ki temu z zewn膮trz jest chrupi膮ca za to w 艣rodku mi臋kka i smakowita. Ciekawy posmak uzyska艂am dzi臋ki dodaniu mi臋ty  i zmielonego sezamu. Jest to kolejny s艂odki dodatek do szkolnej 艣niadani贸wki ale te偶 smaczna przek膮ska do kawy.



CO POTRZEBUJEMY:
  • 2 bia艂ka
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 4 - 5 艂y偶ek zmielonego sezamu
  • 3-4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
  • suszona mi臋ta
  • kropla oleju









DO DZIE艁A:
Ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋. Musi by膰 tak ubita, 偶e naczynie przewr贸cone do g贸ry nogami trzyma pian臋 w 艣rodku. Dopiero wtedy mo偶esz doda膰 cukier, p艂atki owsiane i pokruszon膮 mi臋te. Wymieszaj na wolnych obrotach. Dodaj sezam       i kropl臋 oleju.
Na blaszk臋 roz艂贸偶 papier do pieczenia i wyk艂adaj 艂y偶k膮 mas臋 formuj膮c okr膮g艂e ciasteczka. Do nagrzanego pieca (170 stopni) w艂贸偶 beziki na oko艂o 15-20 minut. Po tym czasie pozostaw je w niedomnki臋tym piekarniku na oko艂o 10-15 minut.

                       przed:                            po:                                                   




DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

- moje bezy wysz艂y z pieca bardzo wilgotne - warto pozostawi膰 je na noc swobodnie (bez przykrycia), aby wspaniale dosch艂y i nast臋pnego dnia - by艂y doskona艂ym smako艂ykiem


- z podanej porcji wysz艂o oko艂o 15 bezik贸w - porcje mo偶esz oczywi艣cie powiela膰











6 komentarzy :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger